Πνευμονολόγος

Μάσκες vs covid19

554

 

 

Οι μάσκες σου έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι προφυλάσσουν από τη μετάδοση του Covid19 στην κοινότητα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει όχι μόνο να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας¹ αλλά να είναι συνεχής η διατήρηση αποστάσεων² μεταξύ των ανθρώπων με υψηλή προσωπική υγιεινή και καθαριότητα³.

 

776

 

Τι σημαίνει σωστή χρήση μάσκας?

Σημαίνει ότι καλύπτει στόμα και μύτη τη φοράμε συνεχώς όταν είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους και όταν τη βγάζουμε δεν τη χρησιμοποιούμε σαν αξεσουάρ ντυσίματος• δηλαδή να την κουβαλάμε στην τσέπη μας στον αγκώνα μας ή οπουδήποτε μας βολεύει.

Η μάσκα που έχει φορεθεί πρέπει να θεωρείται μολυσμένη και θα πρέπει να φορεθεί μόνο όταν έχει απολυμανθεί. Αν ξαναφορέσουμε τη μάσκα που αφαιρέσαμε από το πρόσωπό μας, αυξάνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων

Η πάνινη μάσκα φτιαγμένη σε δύο τουλάχιστον στρώσεις, από βαμβακερό ύφασμα με πυκνή πλέξη, πού όμως μας επιτρέπει να αναπνέουμε, που καλύπτει μύτη και στόμα είναι κατάλληλη για χρήση από τον πληθυσμό (CDC recommendations).

Η αποτελεσματικότητα της μάσκας στατιστικά αυξάνει πάρα πολύ όταν τη φοράνε ταυτόχρονα και σωστά όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή.

Ειδικού τύπου μάσκες όπως οι Ν95 προστατεύουν ακόμη περισσότερο  τον άνθρωπο που τις φοράει και ενδείκνυνται για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με νοσούντες ή όταν ο κίνδυνος έκθεσης σε μολυσμένο περιβάλλον είναι αυξημένος.

676

 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!