Πνευμονολόγος

Μεσογειακή Δίαιτα

diet

Η Μεσογειακή δίαιτα είναι από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο.

Τα κύριά συστατικά της είναι τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο και το κρασί με μέτρο.

Η τεράστια απήχηση της Μεσογειακή Δίαιτας οφείλεται σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί και δείχνουν ότι οι άνθρωποι, γύρω από τη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

  • Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ιδίως σε αυτά με φύλλα, κυρίως ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
  • Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά, παραδοσιακά φτιαγμένα, από στάρι ολικής αλέσεως.
  • Υπάρχει αφθονία σε όσπρια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Τα ζωικά προϊόντα καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνίσταται το κοτόπουλο και γενικώς τα πουλερικά.
  • Η δίαιτα είναι πλούσια σε ψάρι και θαλασσινά, σπουδαία πηγή Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
  • Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (περίπου το 35% των θερμίδων), είναι χαμηλή σε ζωικό λίπος (7-8%). Αντίθετα προτιμάται το ελαιόλαδο, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερίνης – HDL.
  • Το κρασί, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο – ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μαζί με το γεύμα.          

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διατροφής για τη Μεσογειακή δίαιτα. Ουσιαστικά αποτελείται από την κατανάλωση συγκεκριμένης ποικιλίας φαγητών, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, κυρίως λαχανικά – φρούτα, σιτηρά, σπόρους και ψάρια και σε δεύτερη μοίρα ζωικά προϊόντα.

 

 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!