Πνευμονολόγος

Τα οφέλη του τρεξίματος χωρίς παπούτσια (Barefoot Running)

barefoot-running-the-latest

 

Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια είναι σχετικά ανύπαρκτο στις βιομηχανικές και πλούσιες χώρες, αν και εξακολουθεί να είναι συνηθισμένο σε φτωχότερες χώρες.

Τα cushioned παπούτσια είναι άνετα και πλήρως ενταγμένα στη σύγχρονη κοινωνία μας. Ωστόσο, η επιστήμη έχει δείξει ότι μπορεί να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τρέξει κάποιος.

Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια μπορεί να είναι μια άνετη και αναζωογονητική εμπειρία που μπορούν να απολαμβάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Σύμφωνα με έρευνα, έχει όντως αποδειχθεί ότι αυτό το είδος τρεξίματος έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των δυνάμεων που ασκούνται στο γόνατο, στον αστράγαλο και στις αρθρώσεις του ποδιού.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature έδειξε ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς είχαν περισσότερες φορές επαφή με τις μύτες των ποδιών τους σε σύγκριση με τους δρομείς με παπούτσια που έχουν την τάση να προσγειωθούν πρώτα με τις φτέρνες τους.

Χρησιμοποιώντας αναλύσεις κίνησης και δύναμης, οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς που πατούν με το μπροστινό τμήμα του πέλματος δημιουργούν μικρότερες δυνάμεις καταπόνησης από ότι οι δρομείς με παπούτσια που πατούσαν με την φτέρνα.

barefoot runningΤο ανθρώπινο πόδι εξελίσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς cushioned παπούτσια. Η δομή του ποδιού και της κνήμης είναι πολύ αποτελεσματική στην απορρόφηση των κραδασμών της επαφής με το έδαφος.

Χρησιμοποιώντας το φυσικό ρυθμό της βαρύτητας, το τρέξιμο χωρίς παπούτσια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μετατροπή της ενέργειας της κάθετης πτώσης σε κίνηση προς τα εμπρός.

 

Ο Daniel Lieberman PhD, καθηγητής της ανθρώπινης εξελικτικής βιολογίας στο Χάρβαρντ, λέει ότι τα cushioned υποδήματα οδηγούν σε μια αλλαγή στο τρέξιμο με μηχανισμούς που αυξάνουν το χτύπημα της φτέρνας του ποδιού.

 

Το barefoot τρέξιμο, από την άλλη πλευρά, προωθεί το χτύπημα στο έδαφος με τα μπροστινό μέρος αλλά και τη μέση του πέλματος. Το τρέξιμο με τις μύτες των ποδιών ή το μέσο του πέλματος μειώνει την δύναμη πρόσκρουσης κατά 2-3 φορές, δύναμη που οφείλεται στο σωματικό βάρος, συγκριτικά με τους δρομείς με παπούτσια.

«Οι άνθρωποι που δεν φορούν παπούτσια όταν τρέχουν έχουν μια εκπληκτικά διαφορετική ταχύτητα», λέει ο Lieberman. «Με την προσγείωση στο μέσο ή στο μπροστινό μέρος του ποδιού, οι ξυπόλυτοι δρομείς σχεδόν δεν έχουν επιπτώσεις από την επαφή ή πολύ λιγότερο από ότι οι δρομείς με παπούτσια που προσγειώνονται με την φτέρνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι το ξυπόλυτο τρέξιμο είναι επικίνδυνο και πονάει, αλλά στην πραγματικότητα μπορείτε να τρέξετε ξυπόλυτοι στις σκληρότερες επιφάνειες του κόσμου χωρίς την παραμικρή δυσφορία και πόνο».

«Είναι πραγματικά για το πώς χτυπάτε το έδαφος με τα πόδια», δήλωσε ο Lieberman. «Όταν χτυπήσετε το έδαφος, κάποια μέρη του σώματος έρχονται σε νεκρό σημείο». Για τους δρομείς με cushioned παπούτσια, «είναι κυριολεκτικά σαν κάποιος να σε χτυπά στη φτέρνα με ένα σφυρί, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τρέχουν οι ξυπόλητοι δρομείς είναι περισσότερο ή λιγότερο μια εύκολη πρόσκρουση με το έδαφος».

Το τακούνι που χτυπά το έδαφος προκαλεί μια μεγάλη και ξαφνική δύναμη πρόσκρουσης κατά μέσο όρο 600 φορές για κάθε χιλιόμετρο που τρέχουν, «κάνοντας τους δρομείς επιρρεπείς σε κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης πίεσης στο σημείο αυτό». Οι barefoot δρομείς έχουν την τάση να προσγειώνονται περισσότερο με τα δάχτυλα των ποδιών, ελαχιστοποιώντας τη πρόσκρουση και μειώνοντας σημαντικά «την μάζα του ποδιού που χτυπά απότομα κατά την επαφή με το έδαφος, έχοντας ένα πιο συμβατό και ελαστικό πόδι».

barefoot-running-research

Προτάσεις για Barefoot Running:

1. Τρέξτε στο γκαζόν:
Μια από τις πιο απολαυστικές λύσεις για να τρέξει κάποιος χωρίς παπούτσια είναι στο χόρτο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι ιδανικά.

2. Τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες:
Να είστε προσεκτικοί και σε αυτό. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να τρέχουν χωρίς παπούτσια πάνω σε σκληρές επιφάνειες, αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Με την πάροδο του χρόνου ο συντονισμός μάτια-πόδια θα βελτιωθεί.

3. Ειδικά υποδήματα:
Ορισμένα είδη ένδυσης προσομοιώνουν το τρέξιμο χωρίς παπούτσια, παρέχοντας παράλληλα ένα επίπεδο ποιότητας και προστασίας. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ χρήσιμα.

4. Σιγά-σιγά σε αυτό:
Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια είναι βασισμένο σε μια διαφορετική σειρά συσπάσεων μυών που οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια χρησιμοποιούν όταν τρέχουν με παπούτσια. Όπως κάθε νέα μορφή άσκησης, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αστράγαλο, στα μπούτια και το πόδι. Σιγά-σιγά και μετά από 2 εβδομάδες θα πρέπει να έχετε εγκλιματιστεί.

 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!