Πνευμονολόγος

Το περπάτημα και τα οφέλη του

Το περπάτημα και τα οφέλη του

Αν σκεφτείς την τελευταία φορά, που περπάτησες με σκοπό την άσκηση, και έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε, αξίζεις μία δεύτερη ευκαιρία.

Μην κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες τύπου, έχω δουλειές, δεν προλαβαίνω, θα ξεκινήσω αρχές του επόμενου μηνός.

Όχι να ξεκινήσεις σήμερα, μην περιμένεις τις οδηγίες του γιατρού ή την απογοήτευση της ζυγαριάς για να το κάνεις.

Βρες τρόπο και χρόνο και ασχολήσου με το άθλημα του βαδίσματος. Δεν είναι δε και ακατόρθωτο. Να βρεις καλή παρέα και πάμε…… 

Περπάτημα

Εξαρτήματα

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι για το περπάτημα είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια . Διάλεξε ένα ζευγάρι με ένα άνετο με άφθονο χώρο ώστε να σου δίνει κα την αίσθηση της σταθερότητας. Να προσέξεις να μην πιέζει την περιοχή των δαχτύλων και να φροντίσεις επίσης να προμηθευτείς με αθλητικές κάλτσες και όχι πολιτικές. Να φοράς τέλος , άνετα και χαλαρά ρούχα , είτε με ζεστό καιρό αθλείσαι  είτε με κρύο.

 

Μέτρησε την απόσταση

Σε περίπτωση που ξεκινάς σήμερα το περπάτημα , καθώς δεν είσαι προμηθευμένος με τα κατάλληλα εργαλεία μέτρησης αποστάσεων, ένας χρήσιμος βοηθός, είναι το αυτοκίνητό σου ή το μηχανάκι σου. Μέτρησε την απόσταση πρώτα με αυτό (ας πούμε 10 οικοδομικά τετράγωνα) και την άλλη μέρα ξεκίνα. Κράτα σε χαρτί σημειώσεις για τον χρόνο που έκανες. Την επόμενη, προσπάθησε να βελτιωθείς. Κάθε φορά να κάνεις και κάτι διαφορετικό. Θα προσέξεις, ότι η πρόοδος εέρχεται με μαθηματική ακρίβεια.

 

Αποθεραπεία

Μόλις τελειώσεις με την άσκησή σου, κάνε ένα καλό τέντωμα των μυών σου (άνω και κάτω) , ώστε να τους κρατήσεις σε ευκινησία, ευελιξία και ισορροπία.

Χρήσιμη πληροφορία

Αφού καταφέρεις να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο προπόνησης και άσκησης, να αρχίσεις να σκέφτεσαι πολύ σοβαρά, την συμμετοχή σου σε αγώνες που επιτρέπουν το δυναμικό βάδισμα. Ένας από αυτούς, είναι και η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου (42.195 μ). Με γρήγορο βάδισμα και διασκελισμό, μπορείς να τα καταφέρεις σε λιγότερο από 7 ώρες. Εννοείτε, πως η προετοιμασία δεν έχει να κάνει μόνο με το περπάτημα , αλλά και με τα υπόλοιπα που θα φανούν απαραίτητα κατά την διάρκεια της συνεχόμενης καταπόνησης του οργανισμού σου την ώρα της κούρσας ( τροφές, υγρά, μικροτραυματισμοί κλπ).

Αλήθεια, είναι εύκολο και δεν απαιτεί οποιαδήποτε μοναδική ικανότητα, αλλά αν περάσετε μια ώρα περπάτημα την ημέρα σε κακή κατάσταση, δεν θα πάρετε τα πλήρη οφέλη της άσκησης, και κάτω από εξαιρετικές συνθήκες θα μπορούσε ακόμη και να σας βλάψει. Γι’αυτό, καλή διάθεση, καλή παρέα, και καλή μουσική θα κάνει την χημεία και θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα.

 

55555

 

Επτά συμβουλές για καλύτερη φόρμα:

1. Διατηρήστε την καλή στάση. Κρατήστε το κεφάλι σας στο κέντρο, με το πηγούνι σας, ακόμη και με το έδαφος και τα μάτια σας κοιτάζοντας μπροστά. Κρατήστε το στήθος σας ορθό. Οι ώμοι σας πρέπει να τραβηχτούν προς τα πίσω, αλλά να είναι και χαλαροί. Προσπαθήστε να μην καμπουριάζετε.

2. Κρατήστε τους αγκώνες σας λυγισμένους στις ενενήντα μοίρες . Μην αφήστε τους να διασχίσουν το κέντρο του σώματός σας ή να ταλαντευτούν ψηλότερα από το στήθος σας. Χαλαρώστε τα χέρια σας έτσι ώστε να μην δίνετε  υπερβολικό άγχος στους ώμους σας. Αν  θέλετε  ταχύτητα , να επιταχύνετε την ταλάντευση των βραχιόνων σας.

3. Οι γοφοί σας θα πρέπει να περιστρέφονται ελαφρώς με κάθε βήμα. Πιθανότατα αυτό γίνεται από μόνο του και δεν χρειάζεται να το σκέπτεστε καν.

4. Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας ή running. Να θυμάστε ότι τα παπούτσια φθείρονται στο εσωτερικό πρώτα. Έτσι αν νομίζετε ότι σας φαίνονται εντάξει πρέπει να τα τσεκάρετε, γιατί αντί για καλό μπορεί να προσφέρει κακές υπηρεσίες, που αυτές θα ακτινοβολούν στα γόνατα και την πλάτη σας.

5. Να ασκήστε 4-5 φορές την εβδομάδα, και να αρχίσετε με 8 περιστροφές στον εσωτερικό δακτύλιο ενός σταδίου (περίπου 350m), και να αυξάνετε σιγά-σιγά την ώρα και τα χιλιόμετρα.

6. Θα βοηθήσει την ψυχολογία σας, αν γραφτείτε και σε έναν αθλητικό σύλλογο και μετέχετε σε ερασιτεχνικούς αγώνες, με σκοπό για αρχή τον τερματισμό. Οι παλαιοί αθλητές, σας πληροφορώ, πως είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν.

7. Με τον καιρό, θα δείτε πως τέλος το περπάτημα και θα αρχίσετε το τρέξιμο.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!