Πνευμονολόγος

ο καρκίνος του πνεύμονα

βγ

Ο  καρκίνος  του  πνεύμονα  είναι  ο  πιο θανατηφόρος καρκίνος  σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν  δύο  κύριοι  τύποι  καρκίνου  του  πνεύμονα:

  • ο  μη-μικροκυτταρικός  καρκίνος  του  πνεύμονα  (NSCLC)
  • ο  μικροκυτταρικός  καρκίνος  του  πνεύμονα  (SCLC).

Η  επιβίωση  με  μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα  (NSCLC),  τον  πιο  κοινό τύπο  καρκίνου  του  πνεύμονα,  είναι  καλύτερη  από  ό,τι  με  μικροκυταρικό καρκίνο του πνεύμονα (SCLC)  που  έχει  την  τάση  να  εξαπλώνεται  στο σώμα με  γρηγορότερους  ρυθμούς.

Ο μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα, αναπτύσσεται και διασπείρεται ταχέως και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζεται με επέμβαση. Θεωρητικά έχει κάνει μεταστάσεις την ώρα της διάγνωσης ακόμα και αν ο εργαστηριακός έλεγχος δεν έχει διαπιστώσει κάποια μετάσταση. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται πολύ καλά στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

 

Ο μη μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου πνεύμονα διαιρείται σε τρεις υποομάδες: τον πλακώδη, το αδενοκαρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό τύπο. Το αδενοκαρκίνωμα είναι το μοναδικό που δεν έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Ο μη μικροκυτταρικού τύπου καρκίνος του πνεύμονα εξαπλώνεται τοπικά και αργεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Η χειρουργική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη θεραπεία. Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!