Πνευμονολόγος

CPAP – BIBAP

CPAP - BIBAP

Continuous positive airway pressure (CPAP)

Συνεχής θετική πίεση στους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας (CPAP, διαβάζεται “Σιπάπ”)

Σ” αυτήν την πολύ αποτελεσματική θεραπεία μια μικρή πλαστική μάσκα φοριέται στη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

H συσκευή CPAP παράγει ένα ρεύμα αέρος που κρατάει το φάρυγγα ανοικτό και εξαφανίζει τις άπνοιες και το ροχαλητό.

Η συσκευή στέλνει αέρα με πίεση στη μάσκα.  Η πίεση αυτή διαβιβάζεται από τη μύτη στο φάρυγγα και τον κρατάει ανοικτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Έτσι το άτομο κοιμάται και αναπνέει φυσιολογικά.  Η συσκευή CPAP χρησιμοποιείται κυρίως για την αποφρακτική άπνοια.

Ένα ποσοστό 80% περίπου των ασθενών αποδέχεται τη θεραπεία και τη συνεχίζει, ενώ οι υπόλοιποι τη βρίσκουν ενοχλητική και την εγκαταλείπουν.

Η CPAP χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο από το 1981. Θεωρείται η καλύτερη θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια, γιατί είναι πολύ αποτελεσματική και πολύ ασφαλής. Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει είναι τοπικές στη μύτη: π.χ. συνάχι, ξηρότητα.

 

Τύποι Συσκευών Θετικής Πίεσης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών θετικής πίεσης, όπως οι απλές και οι αυτόματες συσκευές CPAP, οι συσκευές ΒΙΡΑΡ, οι συσκευές BIPAP ST, οι σερβοαναπνευστήρες κ.λπ..

Επίσης υπάρχουν διαφόρων ειδών μάσκες, οι ρινικές, οι στοματορινικές, οι ρινικές που ακουμπούν μόνο στα ρουθούνια κ.λπ..

Ο εξειδικευμένος στον ύπνο πνευμονολόγος θα μπορέσει να υποδείξει στον κάθε ασθενή τον πιο κατάλληλο συνδυασμό μάσκας και συσκευής για την περίπτωσή του.

Για τις κεντρικές άπνοιες, κυρίως στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, χρησιμοποιούνται πιο πολύπλοκες συσκευές οι οποίες ονομάζονται σερβοαναπνευστήρες.

 

Έχετε συμπτώματα υπνικής άπνοιας;
Επικοινωνήστε με το ιατρείο μελέτης ύπνου και τον πνευμονολόγο Δρ. Αντώνιο Σακελλαρόπουλο.
 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!