Πνευμονολόγος

Υπνική Άπνοια – Χειρουργική Θεραπεία

dottore

Εγχειρήσεις


Ορισμένες εγχειρήσεις μπορούν να διορθώσουν ανατομικές ανωμαλίες που εμποδίζουν την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως μεγάλες αμυγδαλές (συχνότερες στα παιδιά παρά στους ενήλικες), πολύποδες και αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στη ρινική κοιλότητα, μεγάλη σκολίωση ρινικού διαφράγματος και ανωμαλίες στα οστά της γνάθου ή στη μαλακή υπερώα.

Επεμβάσεις μόνο στη μύτη, που μειώνουν την ρινική απόφραξη, μπορεί να βοηθήσουν στο ροχαλητό, αλλά συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές για τις αποφρακτικές άπνοιες. Μπορεί να αποτελέσουν τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου αντιμετώπισης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Χρησιμοποιώντας μια άλλη τεχνική που λέγεται φαρυγγοπλαστική, ο χειρουργός αφαιρεί το οπίσθιο τμήμα της μαλακής υπερώας και τη σταφυλή και τυχόν επιπλέον ιστούς από το φάρυγγα που πιθανόν να αποφράσσουν τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η φαρυγγοπλαστική βοηθάει λιγότερους από τους μισούς από αυτούς που χειρουργούνται.
Η έρευνα συνεχίζεται, για να εξακριβωθεί ποιοι είναι πιθανότερο να βοηθηθούν, φαίνεται όμως ότι στις βαριές περιπτώσεις άπνοιας, τα αποτελέσματα δεν είναι  καθόλου καλά. Εκτός από τις άμεσες, πιθανές, επιπλοκές που σχετίζονται με την εγχείρηση (πόνος, αιμορραγία, φλεγμονή, οίδημα με ασφυξία), μερικοί ασθενείς αναφέρουν μόνιμα μετεγχειρητικά προβλήματα, όπως ένρινη ομιλία και αναγωγή υγρών στη ρινική κοιλότητα όταν καταπίνουν.

Η φαρυγγοπλαστική μπορεί να γίνει με το κλασσικό χειρουργικό νυστέρι ή με LASER. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία με το LASER είναι μεγαλύτερη από την κλασική χειρουργική επέμβαση. Άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων είναι η τομή και προώθηση της κάτω γνάθου, η ανύψωση του υοειδούς οστού και η τραχειοστομία.

 

Έχετε συμπτώματα υπνικής άπνοιας;
Επικοινωνήστε με το ιατρείο μελέτης ύπνου και τον πνευμονολόγο Δρ. Αντώνιο Σακελλαρόπουλο.
 
Έχετε απορίες; Ρωτήστε εδώ τον ιατρό και σύντομα θα λάβετε απάντηση!