Πνευμονολόγος
sleep2

Τί είναι η μελέτη ύπνου;

Η μελέτη ύπνου είναι μία εξέταση κατά την οποία καταγράφεται και μελετάται η λειτουργία του οργανισμού κατά τον ύπνο.

Διαβάστε Περισσότερα…


SmartSelect_20201014-071425_Chrome_20201014072317195_20201014104019347_20201014105740945

Η μελέτη ύπνου στο σπίτι πραγματοποιείται με βάση τα υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές εργαστηρίου ύπνου.

Υπερσύγχρονα μηχανήματα καταγράφουν τις απαιτούμενες  παραμέτρους.

Η διαδικασία παρακολουθείται από εξειδικευμένο τεχνικό ο οποίος παρεμβαίνει όταν χρειάζεται είτε διαγνωστικά είτε θεραπευτικά.

Την επόμενη ημέρα ο ιατρός αναλύει τα ηλεκτρονικά δεδομένα και καθορίζει την ανάγκη ή μη, αλλά και είδος θεραπείας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1. άνεση καθώς η εξέταση γίνεται σε οικείο περιβάλλον.

2. χαμηλό κόστος.

3. άμεση εφαρμογή θεραπείας.

4. καλύτερη ποιότητα ύπνου άρα και πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα.

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Κανένα._

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ:      2106911697 - 6977453027

 


SLB

 

 

Κατά τον ύπνο, σε πολλές περιπτώσεις, διαταράσσεται η φυσιολογική αναπνοή με αποτέλεσμα το οξυγόνο που φτάνει στον οργανισμό να είναι χαμηλό. Εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, εμφράγματα, καρδιακές αρρυθμίες, διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας, αιφνίδιοι θάνατοι προκαλούνται από  την κακή αναπνοή κατά τον ύπνο

Η κατάσταση αυτή αναπτύσεται ύπουλα και συχνά γίνεται αντιληπτή από τις επιπλοκές. Πρακτικά όλοι οι καρδιοπαθείς (καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακές αρρυθμίες), οι υπερτασικοί, οι παχύσαρκοι άνθρωποι,  αυτοί που αισθάνονται κούραση κατά τη διάρκεια της μέρας, που εμφανίζουν έντονο ροχαλητό ή διακοπή της ανάσας κατά τον ύπνο, στυτική δυσλειτουργία, πρέπει να εξεταστούν.

Οι άνθρωποι με νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, ν. Parkinson, κατα πλάκα σκλήρυνση, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση πρέπει να υποβληθούν σε μελέτη του ύπνου τους, γιατί ο εγκέφαλος δεν είναι ικανός να διατηρήσει σωστό βάθος και ρυθμό αναπνοής με αποτέλεσμα έναν τραγικό φαύλο κύκλο.

Οι παχύσαρκοι αποτελούν μία αυτόνομη κατηγορία ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο. Η αποκατάσταση  της αναπνοής στον ύπνο σώζει  όχι μόνο την υγεία τους, αλλά επιτρέπει  να αδυνατίσουν γιατί  αποκαθίσταται ο μεταβολισμός.  Πρακτικά κανείς παχύσαρκος δεν μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φαγητού αν παρουσιάζει κακή υπνική αναπνοή, γιατί αισθάνεται κουρασμένος και αυτό προσπαθεί να αντιρροπήσει με αυξημένη κατανάλωση φαγητού

Η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα η μελέτη ύπνου να γίνει στο σπίτι με την ίδια αξιοπιστία που θα γίνει στο πιο σύγχρονο διεθνώς εργαστήριο ύπνου.

Στο κέντρο μας εφαρμόζονται εξατομικευμένα, όλες οι  σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας. 

Γίνεται μορφομετρική ανάλυση της ανατομίας του αναπνευστικού. Καθορίζεται η αιτία της διαταραχής δηλαδή αν οφείλεται σε παχυσαρκία, δυσμορφία, νευρολογική δυσλειτουργία, καρδιακή ή πνευμονολογική νόσο.

Σε συνεργασία με τον ασθενή η επιστημονική ομάδα εφαρμόζει την καταλληλότερη θεραπεία ή συνδυασμό τους.

αεφαρμογή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού στον ύπνο (cpap, bipap). Πρόκειται για ένα μηχάνημα που “αισθάνεται” την κάθε μας αναπνοή και ανάλογα προωθεί τον αέρα που μας λείπει. 

β. στοματικό νάρθηκα. Είναι ένα “μασελάκι” που βοηθά υπό ορισμένες την αναπνοή όταν υπάρχουν μορφομετρικές ανωμαλίες.

γγρήγορη απώλεια σωματικού λίπουςΣτην παθογένεση της υπνικής άπνοιας παίζει ρόλο κυρίως το σωματικό λίπος, η απώλεια του οποίου επιτυγχάνεται με σύγχρονες τεχνικές, που ταυτόχρονα διατηρούν την μυική μάζα.

δ. διόρθωση ανατομικών ανωμαλιών με επεμβατικές μεθόδους.

 

…: επικοινωνία

 

 


ψωφ

Οχι! υπερβολικός ύπνος δηλ για παράδειγμα 8 ώρες το βράδυ και 2 ώρες το μεσημέρι συνοδεύεται με μείωση των νοητικών λειτουργών.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί πρώιμη εκδήλωση άνοιας ή απλώς αποτέλεσμα κακής ποιότητα ύπνου (όπως π.χ στην υπνική άπνοια)._


2

Ανθεκτική υπέρταση ονομάζεται η υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται με χρήση διουρητικού και 2 επιπλέον αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Που εμφανίζεται συχνότερα? σε παχύσαρκους με υπνική άπνοια.

Πως αντιμετωπίζεται? αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά μόνο με την  θεραπεία την υπνικής άπνοιας.

 

______________________________________________________________________________________

 

 

Άρα κάθε ασθενής με υπέρταση πρέπει να υποβάλλεται σε μελέτη ύπνου, ιδιαίτερα αν είναι υπέρβαρος._


κολπικη μαρμαρυγη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας κατά την οποία οι καρδιακοί κόλποι (που είναι δύο ανώτερες από τις 4 καρδιακές κοιλότητες) δεν συσπώνται. Συνέπεια αυτού είναι η προδάθεση εμφάνισης θρόμβων αίματος μέσα στην καρδία. Η απόσπαση των τελευταίων οδηγεί στην εμφάνιση εμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ατομα με σοβαρή υπνική άπνοια εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής αλλά και υποτροπής αυτής μετά από επιτυχή θεραπεία της.

_____________________________________________________________________________________

 

 

Συμπέρασμα: άτομα με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να ελέγχονται και να θεραπεύονται για υπνική άπνοια.


Πρόσφατες μελέτες (Neurology 2014) έδειξαν οτι η υπνική άπνοια όταν δεν θεραπεύεται, συνδέεται με ανατομικές εγκεφαλικές βλάβες μικροαγγειoπαθητικού τύπου. Τέτοιες βλάβες παρουσιάζονται σε περιπτώσεις άνοιας (όχι στην ν. Alzheimer).

Το πρόβλημα έχει κυρίως σχέση με το χαμηλό οξυγόνο στο αίμα. Οι κρίσεις άπνοιας κατά τον ύπνο ειδικά αν συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα όπως αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι η γενεσιουργός αιτία των βλαβών αυτών.

Με βάση και αυτά τα δεδομένα φαίνεται οτι η καλή ποιότητα ύπνου είναι απαραίτητη για την καλή και μακροχρόνια εγκεφαλική υγεία.


sumptomata

 

Ο φαύλος κύκλος πάχους και ύπνου: παχυσαρκία-κακός ύπνος-κόπωση-βουλιμία-πολυφαγία-παχυσαρκία και ξανά από την αρχή ... ύπνος με συνεχείς διακοπές, συνεχείς “επιδρομές” στο ψυγείο, αίσθημα έξαψης και ενοχλητικής ζέστης, συχνουρία και ροχαλητό.

________________________…περιστατικό αρχείου______________

Νέος ασθενής 30 ετών με νοσογόνο παχυσαρκία. Ύψος 1.80  Βάρος 197  ΒΜΙ 60.7 Παρουσιάζει έντονη υπνηλία.

“Ξυπνάω κουρασμένος, νυστάζω, πίνω 3 καφέδες και πάλι δεν ξυπνάω. Μιλάω και με  παίρνει ο ύπνος.  Αισθάνομαι άσχημα με τους φίλους, γνωστούς και συνεργάτες. Η αρτηριακή πίεση είναι 190 με 120 και δεν κατεβαίνει “

Έγινε  μελέτη ύπνου και έδειξε ότι 134 φορές την ώρα κοβόταν η αναπνοή του. Το οξυγόνο στο αίμα ήταν πολύ χαμηλό, πολλές φορές στα όρια πρόκλησης καρδιακής ανακοπής.

Screenshot_2014-07-23-10-40-33~2 (1)

SpO2 οξυγόνο αίματος  snore ροχαλητό obstructive αποφρακτική άπνοια

Τέθηκε σε αγωγή με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (μάσκα).

ΑΜΕΣΑ βελτιώθηκε η κατάσταση.

“Είμαι σαν 15 χρονών. Έχω ενέργεια, δεν νυστάζω, δεν πεινάω. Σταμάτησα να αδειάζω κάθε νύχτα το ψυγείο.

Η αρτηριακή πίεση ρυθμίστηκε.

Πάνω από όλα αδυνατίζω, τρώω λίγο και χορταίνω !!!


cheyne stokes 1

Η κεντρικού τύπου υπνική άπνοια, είναι πιο συχνή σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Διαβάστε Περισσότερα…


survey

Πρέπει να ανησυχείτε για το ροχαλητό σας; Πόσο πιθανό είναι να πάσχετε από το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας; Είναι απαραίτητο να  επισκεφθείτε πνευμονολόγο; Τα παρακάτω δύο ερωτηματολόγια θα σας βοηθήσουν για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης… Διαβάστε Περισσότερα…