Δίαιτα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
- Περιορισμός του ζωικού λίπους.
- Λήψη τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
- Κατανάλωση τροφών με φυτικές στερόλες και στανόλες.
- Χρήση ελαιολάδου αντί για σπορέλαια.
- Κατανάλωση ψαρικών, που περιέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα.
- Έλεγχος του σωματικού βάρους.
- Συστηματική σωματική δραστηριότητα
Υπολιπαιδιμική Δίαιτα
- Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κουνέλι, κυνήγι)
- Ψάρια (Όλα τα άσπρα χωρίς πέτσα)
- Όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές, κουκιά, φάβα)
- Γάλα, γιαούρτι(0-1% λιπαρά), τυριά (μυζήθρα, νωπή ή κίτρινο τυρί <10% λιπαρά)
- Έλαια (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, φυτική μαραγαρίνη)
- Ψωμί (προτιμήστε ολικής αλέσεως), φρυγανιές, κρίσπις
- Δημητριακά (κόρν-φλέϊκς, κ.ά., μακαρόνια, ρύζι, πατάτες)
- Λαχανικά (όλα)
- Φρούτα (όλα, φρέσκα 7 αποξηραμένα, κομπόστες χωρίς ζάχαρη)
- Ποτά (καφές, τσάι)
- Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό χωρίς λίπος, άπαχο ζαμπόν, μοσχαρίσια λουκάνικα)
- Ψάρια (θαλασσινά, μύδια, αστακός, καραβίδες, σολομός)
- Γάλα, γιαούρτι(<2% λιπαρά), τυριά (κίτρινο τυρί <20% λιπαρά)
- Αυγά (μέχρι 4 /εβδομάδα)
- Ξηροί καρποί (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα)
- Ελιές
- Ποτά (κρασί στο φαγητό)
- Λιχουδιές (γρανίτες, ποπ-κόρν, φρουτοχυμοί, λουκούμια, γλυκά κουταλιού, κέϊκ, κουλουράκια)
- Κρέας (συκώτι, μπέϊκον, χοιρινά λουκάνικα)
- Πουλερικά (χήνα, πάπια)
- Γαλακτοκομικά (πλήρες γάλα & γιαούρτη, κρέμα γάλακτος, σκληρά τυριά, γραβιέρα, κασέρι, κρεμώδη)
- Λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη με στερεά υδρογονωμένα έλαια)
- Γλυκά (πάστες, τούρτες, κρουασάν, τσουρέκι, παγωτό, σοκολάτα)
- Ποτά (σοκολάτα ρόφημα)
- Τσιπς
- Tηγανητές πατάτες Mαγιονέζα
- Σάλτσες με κρέμα γάλακτος